Press "Enter" to skip to content

Helyes táplálkozási tanácsok cukorbetegeknek

A cukorbetegséget azt hiszem senkinek sem szükséges bemutatni, mindenki hallott már róla. Sajnos valamilyen távolabbi vagy esetleg közelebbi családtagunkat, ismerősünket biztosan érinti a betegség, de a legrosszabb esetben lehet épp te küzdesz vele. A cukorbetegségről és a vele való együttélésről a következő CukromCukrom.hu linken sok hasznos információt megtudhatsz: https://cukromcukrom.hu/cukorbetegsegrol/

A cukorbetegeknek kiemelt figyelmet kell szentelniük az egészséges táplálkozásra. A legideálisabb esetben egy jó dietetikus, aki megfelelő szakértelemmel bír állítja össze a speciális étrendet, viszont egy kis odafigyeléssel akár magunk is megtehetjük ezt. Mire szükséges odafigyelni a helye étrend összeállításakor? Olvass tovább figyelmesen!

 

Elsődleges tényezők: a saját adottságaid

A diétás étrend összeállításakor először a saját, egyedi adottságaid kell felmérni. Ide tartozik a cukorbetegség típusa, hiszen más és más dologra kell odafigyelni az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség esetében. Ez után alaposan fel kell mérni a fizikai adottságainkat. Gondolok ezalatt a korra, súlyra és egyéb meglévő betegségekre, amiket szintén bele kell kalkulálni a diétába.

 

Mire figyelj 1-es típusú cukorbetegség esetén

Ha az 1-es típusú cukorbetegek közé tartozol, akkor többnyire már az inzulin adagolással tudsz alkalmazkodni az étkezéshez. Az étrend kialakításakor arra kell törekedni, hogy a gyorsan felszívódó szénhidrátokból (cukor, méz, üdítők) minél kevesebb jusson be a szervezetbe. Ez a típus esetén nem feltétlen kell zsírszegény ételeket fogyasztani, így a fehérjének sem kell annak lennie.

 

Mire figyelj 2-es típusú cukorbetegség esetén

A 2-es típus esetében viszont ügyelni kell a zsír és kalória szegény étrend kialakításra. Általában a 2-es típusú betegek túlsúllyal küzdenek, esetükben jó, ha csökken a testzsír akkor az inzulin feldolgozás hatékonysága is javul. Már a változatos étrend is nagyban hozzájárul az egészségesebb életmód kialakításához, de fontos figyelni a következő arányokra: 50% szénhidrát, 20% fehérje, 30% zsír. Emellett nagyon fontos a rostok bevitele a szervezetbe, hiszen lassítják a szénhidrát felszívódását.